Isoleren met kurk

ecologische_renovaties

Verantwoord isoleren met kurk

Kurk isolatie is een ecologische isolatiemateriaal met uitstekende isolerende en vochtwerende eigenschappen. Kurk is ook een uiterst veelzijdig materiaal. Het is daarom geschikt voor allerlei isolatiedoeleinden.

De samengeperste geëxpandeerde kurk is een 100% natuurlijk, plantaardig product. Het is afkomstig van de schors van de kurkeik. Het ontschorsen van de kurkeik gebeurt om de 9 jaar. Dat heeft geen nadelige gevolgen voor de boom.

Het wordt vervaardiging door expansie van kurkkorrels onder hoge temperatuur en druk. Daarbij worden eigen harsen toegevoegd. Dit alles zonder chemische middelen zoals lijmen of oplosmiddelen.

Door de eigenschappen ontwikkelt de kurk zich tot een elastisch en lucht-damp doorlatend product. Een duurzaam product met uitstekende warmte/koude- en geluidsisolerende eigenschappen en anti-vibratie.

Toepassingen

Isolatie binnenmuren (geluid en warmte/koude).

De kurkpanelen worden tegen bestaande muren “geplakt”. Verdere afwerking kan energie-efficiënter gebeuren met isolerende behang of stucwerken.

Gevelisolatie (Isolerende gevelelement).

In combinatie met bijvoorbeeld zelfklevende pasta’s, armaturen of pleister, kan het gemakkelijk en goedkoop worden afgewerkt. Het materiaal kan toegepast worden bij nieuwe en oude gebouwen. Kenmerkend voor het werken met kurk zijn:

  • Energiebesparing
  • vermindering van koudebruggen
  • grotere thermische inertie
  • dunnere wanden
  • verbeterde waterdichtheid van de muren
  • minder kans op condensvorming
  • langere levensduur van gevels
  • herstel van gevels zonder overlast te veroorzaken voor de bewoners.

GEËXPANDEERDE KURKPLAAT VORMT EEN UITSTEKENDE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE WANNEER DEZE AAN DE BUITENKANT WORDT AANGEBRACHT

Isolatie platte daken

Geëxpandeerde kurkplaten kunnen met bijna alle andere bouwmaterialen gebruikt worden. Zonder problemen zijn ze te gebruiken met met andere materialen. Zoals bijvoorbeeld de materialen van het waterdichtheidssysteem (latwerk voor asfalt, afdichtkit, membranen, enz.). Hierdoor is het niet nodig is om gebruik te maken van een betonnen onderlaag. Ideaal op beperkt toegankelijke daken bij de restauratie van gebouwen

Isolerende dekvloeren met kurkkorrels

Zwarte geëxpandeerde kurkplaat is heel goed recyclebaar. De korrels die uit recycling worden verkregen kunnen worden gebruikt in een (cementen) dekvloer. Resultaat een isolerende en akoestische dekvloer. Directe verwerking in de cementen dekvloer zorgt voor lichtere vloeren in woningen.  Ook is het goed bruikbaar bij daken. Dit heeft thermische en akoestische voordelen. Vulling van leidingruimtes in vloeren zorgt voor betere akoestische en thermische isolatie.